Muška imena

Poreklo i značenje imena Vuk

Loading...

Lično muško ime Vuk je originalno poreklom iz slavenske grupe jezika, i nastalo je u vremena kada se verovalo da „zli duhovi i mitska bića“ ubijaju decu koja su nejaka i koja su slaba, pa su se tako roditelji dosetili da im daju ovo ime, koje je i danas veoma popularno, jer je generalno kratko i milozvučno ime.

Pogledajmo u nastavku značenje ovog imena.

Značenje muškog imena Vuk 

Mada ime Vuk u svom bukvalnom prevodu ima značenje koljač; zver; ubica; derikoža, ipak je preneseno značenje imena nešto drugačije i pretpostavljeno jeste – „onaj koji je veliki borac i hrabra osoba“; „onaj koji je zaštitnik slabijih“; „onaj kome nije dobro biti neprijatelj“; „onaj koji je neustrašivi i pravedni borac“; „spasitelj“; „hrabar i čvrst muškarac“. 

Dalj ćemo pogledati poreklo imena.

Poreklo muškog imena Vuk 

Smatra se da je ime Vuk poreklom od imena divlje životinje „vuk“ u slovenskom jeziku, a koja treba da predstavlja svojevrsnu silu i snagu; onoga ko je opasan i ko je snažan kada je neprijatelj.

Sve ovo sa ciljem da se „rasteraju magije“ i da se prema verovanjima novorođena deca zaštite od svakog zla i bolesti. 

Učestalost davanja muškog imena Vuk u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema dobijenim statističkim podacima za proteklu 2018. kalendarsku godinu, muško ime Vuk je bilo među najdavanijim imenima za novorođene dečake u Republici Srbiji, a gde se kotiralo na 4. mestu među sto najpopularnijih imena, kao i u Republici Srpskoj gde se ime Vuk pak našlo na 22. mestu pomenute liste.

U Republici Hrvatskoj kao i u Bosni i Hercegovini u datoj 2018. godini, ime Vuk se nije našlo među „top 100“ muških imena, te se pretpostavlja da je davano novorođenim dečacima samo sporadično, pa da takav broj nije bio statistički značajan.

Pored navedenih zemalja, ime Vuk je rado davano i u Češkoj; Bugarskoj; Sloveniji; Slovačkoj; Mađarskoj; Rusiji; Crnoj Gori; Poljskoj; Ukrajini i drugim zemljama sveta u određenim jezičkim varijantama.

Loading...

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćena imena i „imena od milja“ od imena Vuk 

Najpoznatiji nadimci, umanjenice i hipokoristike od ličnog imena Vuk su – Vule; Vuki; Vukša; Vuko; Vukica; Vulica.

Izvedena i varijantna imena od imena Vuk su i muška i ženska a najpoznatija su – Vučina; Vukomir; Vukan; Vukota; Vukašin; Vukoje; Vukša, a od ženskih imena su Vukana; Vukosava; Vujica; Vujka; Vukica; Vujkana; Vujkica; Vuka; Vuja.

Zašto odabrati baš muško ime Vuk kao lično ime za dečaka 

Mnoge poznate ličnosti iz različitih epoha i raznih oblasti života, koje pak i generalno mogu biti inspiracija za roditelje da ovo ime daju novorođenim dečacima, biće navedene u nastavku teksta.

Svakako najpoznatiji nosilac imena Vuk je bio reformator srpskog jezika i tvorac azbuke, kao i vrli sakupljač narodnih umotvorina Vuk Stefanović Karadžić; poznati srpski despot i velikaš Srbije, te istorijska ličnost koji je bio učesnik „boja na Kosovu“ i to uz srpskog kneza Lazara Hrebeljanovića je Vuk Branković; saradnik Vuka Stefanovića Karadžića na reformi srpskoga jezika, te i sakupljač lirskih narodnih pesama bio je Vuk Vrčević; poznati hajduk i borac protiv Turaka koji je i opisan kao junak u Njegoševom „Gorskom vijencu“ se zvao Vuk Mandušić. 

Loading...

Veoma popularni i poznati mladi srpski glumac je Vuk Kostić; poznati bivši srpski reditelj i scenarista je bio Vuk Babić; srpski pisac i slikar je Vuk (Vukašin) Filipović; poznati srpski producent je Vuk Miletić; srpski novinar i književnik je Vuk Trnavski (pravo ime mu je Vuk Lazarević); srpski pesnik bosanskog porekla je Vuk Krnjević; poznati srpski slikar i vajar je Vuk Ljubisavljević. 

Poznati srpski političar ali i književnik je Vuk Drašković; aktuelni opozicioni srpski političar je Vuk Jeremić; srpski nekadašnji političar je i Vuk Obradović; poznata srpska istorijska ličnost i slavni srpski vojskovođa koji je poslužio kao inspiracija za glavni lik Vuka Isakoviča delu Miloša Crnjanskog „Seobe“je bio Vuk Isaković; poznati srpski četnički vojvoda i učesnih brojnih ratova je bio Vuk Vojvoda (pravo ime mu je bilo Vojin Popović).

Slavni srpski knez koji je bio sin kneza Lazara Hrebeljanovića se zvao Vuk Lazarević; nekada slavni hrvatski i bosanski ban je bio Vuk Vukčić Hrvatinić; poznata srpska istorijska ličnost te slavni srpski knez iz plemićke porodice Kosača se zvao Vuk Hranić Kosača. 

Poznati srpski košarkaš je Vuk Radivojević; srpski džudista je Vuk Rašović; srpski fudbaler je Vuk Sotirović; bivši srpski fudbaler je Vuk Rašović; srpski reprezentativac u vožnji boba je Vuk Rađenović; poznati srpski košarkaš je Vuk Malidžan. 

Poznati srpski vajar ali i doživotni upravnik zoološkog vrta u Beogradu („Vrt dobre nade“) je bio Vuk Bojović; popularni bosanski kompozitor je Vuk Kulenović; sin srpskog pesnika Ljubivoja Ršumovića i poznati mladi scenarista je Vuk Ršumović; srpski izdavač, urednik i publicista je Vuk Marković.

Sponzorisano:

Loading...