Ženska imena

Poreklo i značenje imena Zara

Loading...

Žensko lično ime Zara je sve popularnije ime za devojčice diljem sveta, i kod nas se daje za sad sporadično, ali ima tendencija da njegova popularnost poraste u godinama koje slede.

To nas ne čudi, jer je ime zaista veoma lepo, sa značenjem svetlosti i blistavosti, možda je baš ono vaš pravi izbor!

Značenje ženskog imena Zara

Najverovatnija prenesena značenja imena Zara su:

„ona koja je sjajna i blistava osoba puna vrlina“;

„ona koja ima blistavu budućnost“;

„ona koja je rođena da postane velika i poznata“;

„ona koja je bogata duhom“;

„ona koja je vredna roditeljima kao zlato“;

„ona koja je divna ili zlatna osoba“;

„ona koja je veliki čovek“;

„ona koja je u svakom smislu posebna“. 

Loading...

Poreklo ženskog imena Zara 

Smatra se da je žensko lično ime Zara poreklom iz arapskog jezika i da ima značenje sjaj; toplina; svetlost; vedrina, mada neki stručnjaci iz ove oblasti smatraju da je ime moguća varijanta imena Sara.

Kada je u pitanju teorija o kurdskom poreklu imena Zara, ima indicija da je ova pretpostavka validna i ime označava zlato, vrednost, blago; bogatstvo. 

Učestalost davanja ženskog imena Zara u susednim zemljama regiona i u svetu

Prema statističkim podacima koji su dobijeni za kalendarsku 2018. godinu, žensko lično ime Zara jeste bilo među sto najdavanijih imena za novorođene devojčice u Bosni i Hercegovini, te se kotiralo na 40. mestu.

U 2018. godini u Republici Hrvatskoj ime Zara se jeste našlo u najdavanijih sto ženskih imena, gde je zauzelo 92. poziciju.

Loading...

U Republici Srpskoj se ime Zara takođe u 2018. godini nije našlo na listi među najdavanijih stotinu imena za sve novorođene devojčice.

U Republici Srbiji je ime Zara u 2018. godini bilo na listama od najdavanijih sto imena za svu žensku novorođenčad, i rangiralo se na 97. mestu.

Pored navedenih zemalja, ime Zara je lesto davano ime i u nekim svetskim zemljama kakve su Španija; Portugalija; Turska; Irak; Iran; Etiopija; Južna Afrika; Ujedinjeni Arapski Emirati; kao i Palestina; Indija; Italija; Nemačka; Francuska; Amerika; Poljska i Jermenija.

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Zara 

Mali je broj nadimaka, imena od milja i deminutivnih formi od ženskog ličnog imena Zara, a neki od njih su Zaza; Zaja; Zaz; Zazi.

Izvedena i varijantna imena od imena Zara su najčešće – Mara; Tara: Lara; Klara; Dara; Lara; Kjara; Sara; Zarina; Zaharija; Zahara; Barbara; Tamara; Zazina. 

Zašto odabrati baš žensko ime Zara kao lično ime za devojčicu 

Neke poznate ličnosti imena Zara koje su ostavile traga i uticaja u kulturi; umetnosti; politici; sportu ili nauci, a u raznim vremenskim epohama, te koje stoga i mogu biti jedna potencijalna inspiracija za roditelje da ime daju svojim ćerkama, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Poznata i proslavljena švedska pevačica jeste Zara Maria Larson; takođe poznata ruska pevačica jeste imena Zara (Zarifa Pašaevna). 

Popularna turska glumica i folk pevačica je Zara Ilmaz; popularna pakistanska glumica je Zara Nur Abas.

Filipinska javna ličnost i rijaliti takmičarka je Zara Aldana; australijska modna dizajnerka jeste Zara Kejt Bejt; poznata američka glumica je Zara Franses Kali.

Poznata malezijska sultanija je Zara Salim Davidson; popularna engleska profesionalna surferka je Zara Dejvis; popularna britanska glumica i televizijska voditeljka je Zara Doson.

Proslavljena jermenska operska pevačica mecosopran jeste Zara Aleksandrovna Dolukhanova; jedna od najpoznatijih britanskih i svetskih profesionalnih kuglašica jeste Zara Glover.

Poznata irska grofica se zvala Zara Rutven; poznata sovjketska pijanistkinja i proslavljeni kompozitor je bila Zara Aleksandrovna Levina.

Proslavljena turska fudbalerka jeste Zara Fanta Kamate; poznati ruski filolog i lingvista jeste Zara Grigorijevna Mints.

Proslavljena kanadska violončelistkinja jeste Zara Nelsova; jamajčanska bacačica diska je Zara Nortover; poznata britanska glumica je Zara Meri Nutli.

Poznata engleska plemkinja je Zara En Elizabet Tindal; poznata pakistanska glumica, pevačica i manekenka jeste Zara Šeik.

Proslavljena irska glumica je Zara Tarner; poznata afričko-američka spisateljica jeste Zara Rajt; poznata etiopijska plemkinja jeste Zara Jakob. 

Zanimljivosti vezane za žensko lično ime Zara

U nekim svetskim zemljama kakve su pre svega Italija; Australija; Španija; Portugalija; Filipini, Zara je često lično prezime, te su neki njegovi poznati nosioci – Alberto da Zara koji je nekada poznati italijanski pomorski admiral; Bert Zara je nekadašnji australijski ragbista; Đorđo Zara je bio poznati filipinski fizičar i inženjer.

Zara je italijansko ime za poznati hrvatski pomorski grad Zadar.

Zara jeste i nadimak usvojene ćerke popularne američke glumice Anđeline Džoli, koja je pravog imena Zahara Marli Džoli.

ZARA je ime poznatog španskog modnog brenda, te je u pitanju i jedan je od najprofitabilnijih svetskih lanaca koji sadrži širom sveta prodavnice odeće, obuće i akcesoara, a njegov je osnivač Amansio Ortega.

Sponzorisano:

Loading...