Muška imena

Poreklo i značenje imena Zoran

Loading...

Muško lično ime Zoran spada najverovatnije u grupu staro slovenskih imena, mada opet neki etimolozi veruju i da je u pitanju originalno odnosno autohtono nsrpsko ime, koje je generalno uvek prisutno na listama najdavanijih imena za dečake u našoj zemlji, iako nije u samom „vrhu“ po svojoj poziciji.

Generalno gledano, sve je veća potreba ljudi da se „vrate svojim korenima i tradiciji“, pa je i ovo muško ime jedan takav dokaz, te će njegovo poreklo i tačnije značenje biti opisani u nastavku teksta koji sledi.

Značenje muškog imena Zoran 

Najverovatnije preneseno značenje muškog ličnog imena Zoran je – „onaj koji donosi promene“; „onaj koji zrači svetlošću i vedrinom“; „onaj koji je uvek spreman na nove početke“; „onaj koji je pun energije i svetlosti“; „onaj koji je topla i draga osoba“; „onaj koji je plemenit i koji svakome pomaže jer je prepun dobrote i nadanja u novo sutra“.

U staro slovenskih naroda, postojala je praksa da se ime Zoran daje muškoj deci koja su rođena u ranu zoru odnosno ujutro, kako bi bila „okupana rosom“ te i zaštićena od svih nevolja, bolesti i „zlih duhova“. 

Poreklo muškog imena Zoran 

Kako je napred i navedeno osnovna je teorija da je ime Zoran slavenskog porekla, te da je pak i nastalood imenice „zora“ u značenju svitanje; jutro; novi dan.

Druga takođe prihvatljiva pretpostavka jeste da je ime Zoran poteklo od imena Zora koje je bilo ime boginje kod južno slovenskih naroda, koja je bila božanstvo jutra; svitanja; svetlosti novog dana; simbolično novih početaka i promena. 

Učestalost davanja muškog imena Zoran u susednim zemljama regiona i u svetu 

Dostupni statistički parametri za kalendarsku 2018. godinu govore u prilog tome da je u Republici Srbiji ime Zoran zastupljeno na listi od sto najdavanijih imena za novorođene dečake, te se kotira na 85. mestu.

U Republici Srpskoj je ime Zoran u 2018. godini takođe bilo popularno među stotinu muških najčešćih imena i našlo se na 62. mestu.

Sa druge strane, iste 2018. godine se u Bosni i Hercegovini i u Republici Hrvatskoj, ime Zoran nije našlo u „top 100“ najdavanijih imena za sve novorođene dečake. 

Loading...

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćena imena i „imena od milja“ od imena Zoran 

Najpoznatiji nadimci, umanjenice i hipokoristike od imena Zoran su – Zoki; Zoko; Zorko; Zoro; Zok; Zoks; Zoranče; Zorule.

Izvedena i varijantna imena od imena Zoran su po pravilu – Zoranče; Zoriša; Zorislav; Zorko; Zoranko; Zora; Zorija; Zorule, a kada su u pitanju ženska imena pored svakako najčešće varijante Zorana, ostale izvedenice imena su Zorica; Zorka; Zoka; Zorimirka; Zoja; Zaja; Zaza; Zija. 

Zašto odabrati baš muško ime Zoran kao lično ime za dečaka 

Poznate ličnosti koje su obeležile neku vremensku epohu ili ostavile traga u određenoh životnoj sferi, te koje mogu da posluže roditeljima kao inspiracija da ovo lično ime Zoran, oni daju svojoj muškoj novorođenoj deci, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Među poznatim srpskim političarima imena Zoran su – Zoran Živković; Zoran Lilić; Zoran Alimpić, kao i bivši srpski premijer koji je i ubijen u atentatu ispred zgrade Vlade Srbije 2003. godine Zoran Đinđić. 

Loading...

Među našim najpoznatijim i najvoljenijim glumačkim veličinama, jeste i bard srpske scene Zoran Radmilović; poznati jugoslovenski i srpski filmski i pozorišni glumac je Zoran Ristanović; nekada popularni jugoslovenski glumac se zvao Zoran Stojiljković; poznati srpski pozorišni i filmski glumac je Zoran Babić; hrvatski glumac je Zoran Gogić; popularni srpski pozorišni glumac zove se Zoran Rankić; poznati srpski glumac je takođe i Zoran Cvijanović. 

Poznati srpski umetnik je ikonopisac Zoran Vojnović; srpski fotograf je Zoran Đorđević; srpski književnik i esejista je Zoran Živković; srpski književnik, prevodilac i naučnik se zvao Zoran Jakšić; poznati jugoslovenski i srpski matematičar je bio Zoran Kadelburg; jedan od danas pak najcenjenijih srpskih lekara urologa je profesor Zoran Džamić; slovenski poznati slikar i grafičar je Zoran Mušić; srpski pisac, novinar i urednik je Zoran Pešić Sigma. 

Najpoznatiji sportisti imena Zoran su – srpski fudbaler Zoran Tošić „Bambi“; hrvatski fudbaler je Zoran Grubić; bivši hrvatski fudbaler je Zoran Vujović; bivši poznati jugoslovenski fudbaler je Zoran Filipović; jugoslovenski košarkaš hrvatskog porekla bio je Zoran Čutura; bivši poznati srpski fudbaler i sadašnji direktor FK „Partizan“ je Zoran Bata Mirković; hrvatski fudbaler je Zoran Nižić; hrvatski stonoteniser je Zoran Primorac. 

Proslavljeni hrvatski reditelj i filmski kritičar jeste Zoran Tadić; popularni srpski muzičar, gitarista i osnivač rok grupe „Smak“ je bio Zoran Milanović; priznati jugoslovenski filmski reditelj jeste Zoran Amar; poznati srpski kompozitor i dirigent je Zoran Andrić; hrvatski kontroverzni novinar i voditelj se zove Zoran Šprajc; jedan od najcenjenijih hrvatskih književnika je Zoran Ferić. 

Poznati slovenački političar i aktuelni gradonačelnik Ljubljane je Zoran Janković; poznati hrvatski političar je Zoran Milanović; jugoslovenski i hrvatski novinar je Zoran Franičević; poznati hrvatski pisac i novinar je Zoran Krušvar; hrvatski književnik je Zoran Kršul. 

Poznati hrvatski slikar je Zoran Pavelić; poznati srpski slikar i grafičar je Zoran Grmaš; srpski ilustrator i strip crtač je Zoran Janjetov; poznati hrvatski pesnik i esejista, kao i dramski pisac i kritičar je Zoran Bognar; hrvatski muzičar i kompozitor je Zoran Cvetković Zok. 

Popularni srpski pevač narodne i folk muzike je Zoran Kalezić; frontmen nekadašnje rok grupe „Partibrejkers“, pevač i muzičar je Zoran Cane Kostić. 

Poznati hrvatski košarkaš je Zoran Planinić; hrvatski fudbaler je Zoran Roglić; bivši poznati jugoslovenski fudbalski golman zvao se Zoran Simović; bivši hrvatski fudbalski golman je bio Zoran Slavica; jugoslovenski košarkaš je današnji vrsni trener Zoran Moka Slavnić; hrvatski rukometaš je Zoran Jeftić; poznati hrvatski atletičar je Zoran Talić.

Sponzorisano:

Loading...