Ženska imena

Poreklo i značenje imena Zorana

Loading...

Žensko lično ime Zorana je staro slovensko i naše autohtono ime, ali je njegova popularnost pak u našoj zemlji i u regionu opala u poslednje vreme, pre svega iz želje roditelja da deci daju kratka i moderna imena, i da njima zamene ona lepa i tradicionalna, ne obraćajući puno pažnje na svu tu lepotu značenja imena koje ono u sebi ima.

Pogledajmo za početak značenje ovog imena.

Značenje ženskog imena Zorana 

U slavenskih naroda, mitologija je bila sastavni deo života, te se tako i ime Zorana obično davalo ženskoj deci koja su rađana u „rano jutro“ ili zorom, te se verovalo da ih treba „umiti sa nekoliko kapi jutarnje rose“ kako bi celoga života bila zdrava i takođe zaštićena od svakog zla, magija i/ili od nečistih sila i demona.

No generalno razmatrano, preneseno značenje imena Zorana je – „ona koja je donela jedan novi početak u dom svojih roditelja“; „ona koja je jasna i čista kao zora“; „ona koja je donela svanuće posle duge tame“; „ona koja je dugo priželjkivana ćerka“; „ona koja je čista i nevina“; „ona koja je blistava i lepa kao jutro“; „ona koja je prelazak tame u svetlo, koja nosi svetlost u sebi“; „ona koja je ranoranilac“; „ona koja je uvek vedra i nasmejana“; „ona koja je zdrava i čila“; „ona koja voli sunce i rana jutra“; „ona koja budi sva čula svojim postojanjem i koju svako mora voleti“. 

Sada ćemo saznati koje je poreklo imena.

Poreklo ženskog imena Zorana 

Smatra se prema jednoj od etimoloških hipoteza da je ime Zorana poreklom od muškog ličnog imena Zoran, te da je nastalo vremenom kao njegova „ženska varijanta“.

Po drugoj pretpostavci ime Zorana je nastalo od imenice „zora“ u značenju jutro;svanuće; praskozorje; novi dan; svitanje; novi početak; novo jutro. 

Učestalost davanja ženskog imena Zorana u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema statističkim podacima dobijenim za kalendarsku 2018. godinu, ime Zorana je izostalo sa liste od „top 100“ najdavanijih imena za novorođene devojčice i u Republici Srbiji (ako se pak izuzme varijanta imena Zoja koja se našla na 77. mestu liste), te i u nama susednoj Republici Hrvatskoj; Republici Srpskoj i očekivano u susednoj Bosni i Hercegovini.

Ime Zorana je popularno u Makedoniji; Rusiji; Bugarskoj i Crnoj Gori, te u Republici Sloveniji, gde je po podacima iz 2007. godine bilo davano kao jedno od 80 najčešćih imena za devojčice. 

Loading...

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Zorana 

Najpoznatiji nadimci, umanjenice i hipokoristike od imena Zorana su – Zokica; Zoksi; Zokana; Zora; Zoka; Zona; Zorka; Zoja; Zana; Zorina.

Izvdena i varijantna imena imena Zorana su – Zoja; Žanina; Zorka; Zorica; Žana; Morana; Zena i Zanka; Borana; Gorana, dok su najpoznatija izvedena muška imena svakako Zoran; Zoro; Zorko; Žarko; Žare; Zare. 

Zašto odabrati baš žensko ime Zorana kao lično ime za devojčicu 

Neke od poznatih ličnosti imena Zorana, koje mogu biti inspiracija za roditelje da baš ovo ime daju novorođenim ćerkama, biće navedene u nastavku ovog teksta koji sledi.

Poznata je srpska političarka i ministarka u Vladi Republike Srbije Zorana Mihajlović; modna blogerka i novopečena kniževnica je Zorana Jovanović (alias Zorannah); srpska književnica je Zorana Manić; poznata srpska književna kritičarka i istoričarka književnosti jeste Zorana Opačić. 

Loading...

Veoma popularna srpska pop pevačica je Zorana Pavić (umetnički Zorana); srpska poznata glumica je Zorana Bećić Đorđević; poznata jugoslovenska i srpska pevačka diva je Zorana Lola Novaković; srpska košarkašica je Zorana Todorović; srpska je streljaška reprezentativka je Zorana Arunović; srpska pozorišna i glasovna glumica je Zorana Milošaković Tasić.

Zanimljivosti vezane za žensko ime Zorana

Imendani ili „dani imena“ Zorana se proslavljaju po pravilu dva puta u toku jedne kalendarske godine i to dana 25. septembra i 15. oktobra, i zanimljivo je i to da su tada imendani i za osobe koje se zovu Zora.

To bi bilo sve za ovo ime, nadamo se da vam je bilo korisno.

Sponzorisano:

Loading...