Ženska imena

Poreklo i značenje imena Dragica

Loading...

Lično žensko ime Dragica spada u grupu naših tradicionalnih i slovenskih imena, ali je na žalost njegova popularnost opala poslednjih godina pa se ime u našoj zemlji i u regionu daje povremeno a u nastavku teksta će biti opisano poreklo i značenje pomenutog imena.

Značenje ženskog imena Dragica 

Najverovatnije je da se preneseno i bukvalno značenje imena Dragica „preklapaju“ te da ime znači – „ona koja je dragaa“; „ona koja je omiljena svima“; „ona koja je miljenica i koja je ljubimica“; „ona koja je dobra i mila osoba“; „ona koja je dobar čovek“; „ona koja je željena od strane roditelja“; „ona koja je nežna i predobra“; „ona koja je nečija draga ili ljubljena“.

Pogledajmo sada i poreklo imena.

Poreklo ženskog imena Dragica 

Kako je pomenuto na početku teksta, ime Dragica jeste slovenskog porekla, ali pak njegov tačan nastanak nije sasvim jasan, pa se veruje da je ime ili umanjenica ili ime od milja od ličnih imena Draga ili Dragana, ili je pak nastalo od prideva“ draga“ u smislu ona koja je voljena; koja je mila.

Moguće je prema mišljenju nekih etimologa i da je ime Dragica nastalo od slavenskih muških imena Dragoslav; Dragomir; Dragodan ili Dragan, te znači mio; drag; omiljen; voljen. 

Učestalost davanja ženskog imena Dragica u susednim zemljama regiona i u svetu 

Prema dobijenim statističkim podacima za kalendarsku 2018. godinu, lično žensko ime Dragica se nije našlo među sto najtraženijih imena za sve novorođene devojčice ni u Republici Srbiji, ali ni u nama susednim zemljama Republici Srpskoj; Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Moguća pretpostavka jeste da se ime Dragica u svim pomenutim zemljama daje ženskoj deci pak i sporadično, ali ne u onom procentu koji je statistički od značaja a da bi ime dostiglo popularnost toliku da se nađe na listama najdavanijih za žensku novorođenčad.

Opet jeste zanimljiv podatak da je u 2007. godini ime Dragica u Republici Sloveniji bilo među „top 100“ ženskih najtraženijih imena i zauzelo je 35. mesto, a generalno je ime dosta često i u Republici Makedoniji, kao i u Crnoj Gori. 

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Dragica 

Loading...

Među najpoznatijim nadimcima, umanjenicama i imenima od milja za žensko lično ime Dragica su – Gaga; Daca; Dagica; Agica; Draga; Gagica; Gaška; Dragičica.

Izvedena i varijantna imena od imena Dragica su obično – Draginja; Dragodanka; Dragička; kao i Draga; Dragana; Dragoslavka; Dragoslava; Daška; Dašenjka; Daša, kao i neka pak muška imena kakva su Draganče; Dragoslav; Dragobrat; Draginja; Dragan; Dragodan; Dragutin; Dragomir; te kao i Dragi; Drago i Dragiša.

Zašto odabrati baš žensko ime Dragica kao lično ime za devojčicu 

Neke poznate osobe imena Dragica, koje su obeležile određenu vremensku epohu ili pak ostavile značajan uticaj u nekoj životnoj sferi, a koje mogu biti inspiracija za roditelje da to ime daju pak i svojim ćerkama, biće navedene u nastavku teksta koji sledi.

Poznata srpska pevačica narodne i izvorne muzike zove se Dragica Radosavljević Cakana; nekada veoma poznata hrvatska operska pevačica sopran se zvala Dragica Karla Martinis; bivša poznata hrvatska pozorišna glumica je bila Dragica Krog Radoš; majka srpskih folk pevača, od rođenja slepih blizanaca Saše i Dejana Matića se zove Dragica Matić; žena bivšeg predsednika Srbije Tomislava Tome Nikolića jeste i nekadašnja naša „prva dama“ Dragica Nikolić; jugoslovenski narodni heroj i učesnica NOB-a  je bila Dragica Vitolović Srzentić; učesnica NOB-a te i narodni heroj Jugoslavije je bila i Dragica Stojić Končar; jugoslovenski narodni heroj i učesnica NOB-a je bila i Dragica Pravica.

Nekadašnja poznata crnogorska rukometašica je bila Dragica Miličković Orlandić; popularna hrvatska fudbalerka je Dragica Cepernić; poznata makedonska rukometašica jeste Dragica Mitrova; poznata hrvatska odbojkašica je Dragica Džono; makedonska rukometašica je Dragica Kresoja; žena srpskog fudbalera Dušana Baste se zove Dragica Basta; majka srpskog fudbalera Dejana Stankovića se zove Dragica Stanković; nekada veoma popularna i poznata jugoslovenska rukometašica je bila Dragica Palaversa Mijač; poznata bivša jugoslovenska i srpska rukometašica je bila Dragica Đurić.

Loading...

Zanimljivosti vezane za žensko ime Dragica

Numerološki proračuni navode da je srećan broj za osobe imena Dragica broj 4 – ovakve su žene dosta oprezne i u svakoga i sve sumnjanju i vrlo su podozrive; jako teško nalaze prijatelje jer one i retko kome iskreno veruju.

Žene imena Dragica su sklone da detaljno i logički promisle i nikada ne reaguju afektivno i zbrzano, pa se može steći pogrešan utisak da su neodlučne ili čak i lenje i nedovoljno pametne, a što je potpuno pogrešna pretpostavka jer se ove osobe odlikuju izuzetnom inteligencijom i veoma polažu na svoje obrazovanje, i proširivanje i nadogradnju stečenih znanja i veština.

Sponzorisano:

Loading...